Tedd tökéletessé szavaidat!

A toltékok 4 egyezsége / 1- Tedd tökéletessé szavaidat!

Az első egyezség nem beszél másról, minthogy Légy becsületes! Azt mond, amit gondolsz, és azt tedd, amit mondasz! Csak azt mond ki, amit komolyan gondolsz. Ne törj pálcát magad felett, és ne pletykálj. Az igazság és a szeretet vezérelje szavaid hatalmát.

Mi is az a szavak hatalma, van egyáltalán hatalmuk?

Igen, óriási erővel bírnak, nem is gondolnánk mekkorával! Egy nagyon egyszerű példán keresztül értettem meg először, amikor egy szellemi vezető azt mondta, hogy az Univerzumban kevés olyan érzelmileg befolyásolható faj van, mint az emberiség, hiszen ha hallunk egy jó hírt azonnal felnevetünk és szívünk boldogságra lobban, majd 2 perc múlva közölnek velünk egy rossz hírt, és sírva fakadunk. Micsoda érzelmi függőség ez, és mekkora hatalma van a közölt szavaknak, gondolatainknak fizikai formába (rezgésbe) történő átültetésének.

Amint szavaink elhagyták szánkat, azonnal különböző érzelmeket és gondolatokat gerjesztenek a körülöttünk lévő emberek tudatában, mindazokban, akik halják mindazt, amit mondunk. Ki-ki az eddig tapasztalatai és megélései szerint „rendezi” magában a hallottakat, és ezért is van az, hogy egy elhangzott mondatot a jelenlévő plénum tagjai másként értelmeznek, más és más gondolatot ragadnak ki belőle, és tartanak lényegesnek.

Egy dolog viszont biztos, az, hogy maga az alaphangulat nagyjából azonos lesz, vagyis egy leszídó jellegű közlés esetén mindenki negatívként fogja értékelni a mondottakat, és ”lógó nyakkal” halad tovább, egy dicsérő jellegű beszéd esetén pedig mindenki kihúzott mellkassal távozik. Háborúk és nagyon komoly gazdasági-, politikai döntések születtek kimondott szavak, mondatok alapján, emberek milliói haltak meg, vagy éppen jobb esetben kaptak segélyszállítmányokat Afrikában egy zenei koncertsorozat után összegyűlt adományokból.

Igen, szavainkkal építhetünk, vagy pusztíthatunk, de egy biztos, hogy valamilyen hatást ki fogunk váltani mindazokkal a rezgésekkel, amiket hagyunk, hogy kiáradjanak torkunkból.

Életem egyik nehéz periódusában kritikus figyelemmel kísértem végig azt, hogy milyen kommunikációt is folytatok, figyeltem, hogy milyen szavak hagyják el a számat, és, hogy milyen érzelmi töltettel teszem azt. Elhatároztam, hogy nem fogom engedni, hogy elvigyen az egó, tudatosan nem megyek bele egy parttalan, érzelmileg felfokozott vitatkozásba, helyette inkább higgadt, nyugodt maradok, és úgy folytatom a beszélgetést. Elismerem nem volt könnyű, de nagyon hatékony megoldásnak bizonyult, mivel egy idő után felismerte a másik fél, hogy amíg nem folytat velem higgadt beszélgetést, megszakad a kommunikáció. Vagyis, minden egyes beszélgetésnél, amikor éreztem, hogy kezd „elszabadulni a pokol”, arra kértem a másik felet, hogy „Figyelj, úgy érzem, hogy eluralkodtak az érzelmek a beszélgetésen, így nem tudunk egymással célravezetően kommunikálni, arra kérlek, hogy, ha már higgadtan, vádaskodás mentesen tudunk beszélni, keress meg, és folytatjuk a megszakadt beszélgetésünket, köszönöm!”.

Egy idő után felismerte a másik fél, hogy, ha tényleg szeretne bizonyos dolgokat megbeszélni, valamiben dűlőre jutni, akkor kénytelen higgadtan, tárgyszerűen kommunikálni, mert azzal tudunk megoldásokat alkotni, melyek visznek mindkettőnket előre. Elhagyta a múlt sérelmeinek felhánytorgatását, a jövőbeni félelmeinek közlését, maradt a jelenben, és koncentrált a jelenlegi feladatok megoldására, amikre mind-mind találtunk megoldást, és ezután rendben mentek a dolgok. Nehéz volt, kitartás kellett hozzá, hogy ne emeljem meg én sem a hangom, amikor az egóm úgy érezte, hogy jogtalanul bántanak, de utólag is azt mondom, hogy megérte, hiszen azóta is egy kiegyensúlyozott baráti kapcsolatot ápolunk, és mindig meg tudunk beszélni (és oldani) minden felmerülő gondot, problémát.

Tehát csak rajtunk múlik, hogy milyen irányba haladunk, felvesszük-e az egó által két kézzel nyújtott kesztyűt, vagy sem, az, hogy Teremtünk vagy Rombolunk, Emelünk vagy Lenyomunk, minősítünk vagy elfogadunk!

Légy a szavaid Mágusa, használd a nyelvet tudatosan, és meglásd, megváltozik körülötted minden!

További bejegyzések elérhetők a szerzőtől: Horváth László

Megosztás: