Globális átalakulás 1. rész – vírus, gazdasági öngyilkosság, digitális tér

Régóta várják az emberek a nagy változást. A világvégét vagy a világbékét. Az aranykort vagy a válságot. Valami változást, mindenki hite, világképe szerint. Itt az idő…

A bejegyzés megtekinthető itt a youtube csatornán is vagy letölthető a Hangoskönyvtárból


Új időszámítás kezdődik

Most valami látványosan elkezdődött a vírushelyzet kapcsán. Ezek az intézkedések nem hasonlíthatók semmi megszokotthoz. Ilyet legfeljebb filmekben láttunk eddig. Most már a jól látható tartományban zajlik a világ átalakulása, s egyre kevésbé hisszük, hogy a járvány elmúltával minden újra a régi lesz. Sőt valószínűbbnek tűnik, hogy a járvány nem is maga a vihar, csak előtte a csend…. A katalizátor, egy nagyobb folyamatban, ami egyébként is zajlik, csak most magasabb fokozatra kapcsolnak a dolgok. Ez történelmi fordulópont lehet, amire utólag úgy emlékszünk majd mint egy új korszak, egy új időszámítás kezdete.

Egyébként is számos érdekes aspektusa van a jelen helyzetnek, amin el lehet gondolkozni. Például, hogy a szalámitechnikával fokozatosan adagolt, szinte forgatókönyvszerű intézkedések mennyire járványügyi és mennyire pszichológiai jellegűek? Milyen új lehetőségeket rejt az otthonmaradás nekünk és a családunknak? Sőt még az is izgalmas elméleti kérdés, hogy működik-e most is a placebo hatás, avagy jelen helyzetben is igaz-e, hogy a tudat képes létrehozni testi tüneteket az alapján, hogy mit hisz, minek kell történnie vele? Sok izgalmas olvasata van ugyan annak a témának.

Most ezekkel egyikkel sem foglalkozunk, hanem gazdasági vonalon szeretnék elindulni, majd áttérni a világ szerkezeti átrendeződésére és végül arra, hogy koncepcionálisan hová vezethet mindez a mi életünkben. Ez több részbe fér majd bele.

Gazdasági öngyilkosság

Miért kell katonai felügyelet a stratégiai cégekhez? Ez nem azt üzeni, hogy pár hét múlva visszatérünk a szokásos kerékvágásba. Miért intézkedtek már korábban arról, hogy év végéig felfüggesszék a vállalati hiteleket? Mire készülünk és meddig tarthat ez?

Nem tudjuk pontosan mi vár ránk, de az érzékelhető, hogy hosszabb távú és komoly hatások lesznek. Ugyanis az intézkedéseinkkel gyakorlatilag gazdasági öngyilkosságot követünk el világszerte. Olyan ma még nem kibeszélt óriási gazdasági hatások várhatók, ami mindenkit érinteni fog. Soha ilyen méretű leállás nem volt, soha ilyen hirtelen és óriási padlóféket még nem nyomtunk. Nem akarok tippelgetni, hogy melyik korábbi válsághoz hasonlítható, főleg mert arra számítok, hogy mélyebb szerkezeti átalakításokat is hoz. Annyival írnám csak le a helyzetet, hogy emberemékezet óta nem voltak ilyen intézkedések és ennek megfelelően olyan hatások is várhatók, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

A vírus egy egészséges embert leállíthat egy időre, de aztán onnan folytatja, ahol abbahagyta. De ugyanez nem mondható el egy krónikus betegre, igaz? A világgazdaság márpedig több krónikus betegséggel is küzdött és most utolérte a vírushelyzet…

Megmentelek ha beledöglesz is

Ha nem lesz munkája és jövedelme a családnak, mert ugye épp ilyen helyzet felé igyekszünk, akkor az mindenkit érinteni fog. Ha gazdasági katasztrófába navigáljuk magunkat, akkor ott már nem csak a 65 év felettiek, hanem mindenki veszélyeztetett korosztály lesz. Vagy legalábbis pénzügyi immunitás kell majd hozzá. Például kellenek tartalékok. Aki pár hónap alatt kifut a tartalékaiból, arra nehéz idők jöhetnek. Vagy akinek a jövedelme alkalmazottként érkezik, az kiszolgáltatott lesz a cégének, aki pedig a piaci helyzetnek. Kénytelen lesz dönteni majd a cég, hogy a válságban hány órában, mennyi bérért vagy egyáltalán tudja-e tovább alkalmazni a munkavállalót. Különösen érdekes annak a helyzete, aki olyan terméket vagy szolgáltatást állít elő, ami szükséghelyzetben nem feltétlenül kell, mert ott jelentkezik először és drasztikusabban a nehézség.

Márpedig legtöbb ember ezekbe a kategóriákba esik:

  • nincsenek hosszú távú pénzügyi tartalékok
  • alkalmazotti státusz
  • szükséghelyzetben nélkülözhető tevékenység

Gazdaságmentő intézkedések

A gazdasági összeomlás jelei talán ma még nem érezhetőek vagy legalábbis nem ezen van még a figyelmünk. De ez jelenleg elkerülhetetlennek látszik, még akkor is ha egyes országok ún. gazdaságmentő intézkedéseket vezetnek be. Gazdasági értelemben ez inkább olyan, mint ha egyik döntéssel levágnánk egy ember lábát, majd a másikkal bekötnénk és azt mondanánk, hogy mentő intézkedéseket hajtottunk végre.

 

A történelem tanulsága

Miért csináljuk ezt? Hisz ez fordítva szokott történni: az emberek mindig is beáldozhatóak voltak valami nagyobb cél – gazdasági, hatalmi érdekek – oltárán. Ilyen az egész történelmünk. Nagyon-nagyon érdekes tehát, hogy eddig ha kellett embereket áldoztunk fel a termelés, a gazdaság oltárán, most pedig elvileg fordítva: gazdasági válságot előidéző intézkedéssorozatokat csinálunk, hogy megmentsük az embereket? Számomra több, mint kérdéses ez a dolog, hisz most vezettük le, hogy épp most készítjük elő a még nagyobb problémát.

Forgatókönyvszerű események

További érdekesség, hogy a gazdasági, politikai szereplők a világ különböző tájain korábban soha nem látott módon egyetértésbe kerültek, amikor úgy döntöttek, hogy feláldozható a világ kialakult rendje, szerkezete és a gazdasági érdekek. Tudom, látszólag sok az ellentét EU és Magyarország vagy más országok között az intézkedések időzítése, módja között. De ezek az egész képet nézve csak apróságok. Azt az illúziót keltik, hogy összevisszaság van, de lényegében ez akkor is egy egészen szokatlan, szinte forgatókönyvszerű összehangoltságot mutat.

Hová tartunk?

Akár spontán akár forgatókönyvszerűek az események, egyik esetben sem tudjuk a forgatókönyv részleteit előre. De nagy trendek mentén azért gondolkozhatunk, mert azok könnyebben mutatják meg a valós folyamatokat. Ahogyan a tőzsdén is: a napi híreket folyton figyelve úgy érezhetjük kiszámíthatatlan ami történik, hisz egyik nap esik, másik nap emelkedik egy részvény ára. Jönnek a hírek és egyre bonyolultabb lesz minden. A vírushelyzet kapcsán is látszólag minden nap változik valami. Ám ha nem veszünk el a napi hírekben, hanem távolabbról ránézünk a részvényárfolyam grafikonjára vagy a vírushelyzetet, akkor letisztultabb képet láthatunk: látjuk a nagyobb trendet. Persze ehhez az is kell, hogy ne remegjünk a tét nagysága miatt.

Mi most legyünk kicsit felszabadultak és nézzük a globális trendeket! Figyelem! Az időtávokban ugrás következik!

  • Indultunk a jelenlegi intézkedésektől: mostani helyzet,
  • folytattuk a gazdasági hatásokkal: mostani helyzet hatása a következő évre,
  • a következőkben pedig egy koncepcionális változásról lesz szó, aminek nem azonnal fogjuk érezni a hatását, de a jövőnket alapjaiban befolyásolhatja

Ehhez 2 korábbi bejegyzést hívok segítségül. Ezek bemutatják hova érkeztünk el az elmúlt évtizedben. Ezek alapján fogunk arról beszélni, hogy a most megkezdett évtized miről fog szólni.

Ennek az üzenete az, hogy a hatalom alapja már egyre kevésbé a kőolaj vagy a hagyományos gazdasági tényezők. Helyette egyre inkább az adat az irányítás üzemanyaga, alapja.

Az adat az új kőolaj.

Ez bemutatja, hogy a technológia, a mesterséges intelligencia olyan szinteket ért el, ami döntő hatalmi tényezővé teszi.

Az M.I. csak egy potenciál, egy üres eszköz, aminek a működtetéséhez üzemanyag kell! Aminek a működtetéséhez platform és létjogosultság kell: kell egy kiterjedt digitális világ.

Ezek ismeretében nézzük meg mi történik most a világban. Számos aspektus vizsgálható lenne, én szeretném tovább vinni a digitalizáció kérdését (ha gazdasági, hatalmi vagy akár kulturális vagy spirituális vonalon mennénk, akkor is ugyan oda jutnánk ahová pár bejegyzés múlva mi is fogunk, és ez egy viszonylag kézzelfogható vezérfonal). Tehát mit jelent ebből a szempontból az otthonmaradás és az élet radikális átterelődése a digitális térbe?

1.) Jelent mérhetetlenül sok új adatot. Ugyanis több ember, több területen, több időn át hagy digitális lenyomatot maga után, mint korábban. Egy komplexebb adatbázis lesz elérhető.

2.) Jelent egy tesztidőszakot is

  • mert ez egy globális szimuláció lehetőségét adja. Több okból is, de pl új szabályok és keretek lettek bevezetve az előírásokkal, korlátozásokkal. Megfigyelhető, hogy egyének, csoportok és egy társadalom miként viselkedik, betartja-e az ajánlást, betartja-e a szabályt vagy esetleg a tilalmat.
  • másrészt ez egy komplex elemzési időszak. Azért mert a) mindenki, b) egyszerre, c) ugyan azzal a problémával szembesül és d) mindennek nyoma is van az elektronikus kapcsolattartásnak köszönhetően

3.) Végül, de főként jelenti ez az időszak a digitalizáció felgyorsulását. Eddig is úgy érezhettük, hogy gyorsan változik a világ ebbe az irányba, de a mostani helyzet igazán berobbantja. Már jelzik előre, hogy a most bevezetett változások jó része később is velünk marad majd. Például tanárok mondják, hogy évek alatt sem jutottunk volna ennyit előre az elektronikus oktatásban, mint most egy hét alatt. És amit most felépítenek rendszer, azt nem fogják kidobni. Ez igaz az otthoni munkavégzésre, hivatali ügyekre és sok más területre is. Az online vásárlás is hihetetlenül megnőtt, olyanok is pár hét alatt átálltak, akik korábban sosem vásároltak így.Tehát nem csak átmeneti hatásokról van szó, hanem tartósakról. És miért fontos ez? Eddig is használtuk a digitális eszközöket, mondhatnánk. Igen, de az összkép alapján eddig mégis csak egy hiányos, fregmentált tér volt a digitális világ, tele fekete foltokkal. Hisz számos területen teljesen offline zajlott. A mostani változások azonban ugrásszerűen javítják ennek a digitális térnek a komplexitását, a minőségét. És miért fontos a digitális élettér létrejötte?

Nos, eddig is tudtuk, hogy valami új van születőben, látva a mesterséges intelligencia fejlesztéseket. De az még csak a várandósság, a kihordás időszaka volt. Nem volt még kész a (digitális) világ a születésére.

Most viszont létrejön egy valódi, komplex digitális élettér. Egy olyan világ, ahol már megszülethet, ahol életképes vagy mondhatjuk úgy is, hogy ahol majd öntudatára ébredhet a mesterséges intelligencia.

Ha ez túl erősen hangzik, akkor lépjünk egyet vissza és fogalmazzuk meg másként: az, hogy az életünkből még több minden kerül a digitális térbe, az magával hozza a digitális tér infrastrukturális fejlesztését is. Nagyobb kapacitások kellenek, 5G és persze fel is kell dolgozni az adatot. Ezektől a változásoktól a digitális tér tovább kiteljesedik és nem csak esetleges kiegészítője lesz a fizikai élettérnek, hanem önmagában is egy élettér lesz. Mindez szükségessé teszi majd az egyre profibb algoritmusok és mesterséges intelligencia programok használatát illetve teret ad azok egymáshoz kapcsolódásának.

Tudom, még a gazdasági válság is távolinak tűnik, nemhogy ez. Azért beszélek mégis erről, mert egyrészt ez még mindig nem a konklúzió, hanem csak egy részlet, ami segít levezetni bizonyos előttünk álló változásokat. Másrészt pedig történelmi pillanatok zajlanak a szemünk előtt. Igazán utólag fogjuk ezt a maga helyén értékelni, de akkor ez már csak egy történet lesz. Most viszont a szemünk előtt zajlik minden.

Összegezve:

  • A vírushelyzet csak katalizátor, ami beindít és felgyorsít egyébként is előttünk álló változásokat
  • Az egyik első dolog amit tapasztalni fogunk a gazdasági válság
  • Azonban ahogy a vírus nem a fő változás, úgy a gazdasági válság sem az lesz, még ha óriási dráma lehet is
  • A digitalizációs tér bővülése és valódi élettérré fejlődése társadalmi változásokat hoz, aminek egyik oka és új szereplője a mesterséges intelligencia lesz

Innen folytatjuk.

További bejegyzések elérhetők a szerzőtől: Papfalvi Gábor

Megosztás: